5 frågor till Jennifer Vestergård

Nyhet: 2017-10-16

Jennifer Vestergård är Enheten för akademiskt språks nya språkhandledare.

1. Hej Jennifer, och välkommen till ASK! Berätta lite om din bakgrund.

Jag är en norrländsk skåning boende i Göteborg. 2005 flyttade jag från Kristianstad till Umeå och det som var tänkt att bli ett år i norr blev tio. I Umeå läste jag till lärare och fick efter examen 2010 jobb som SFI-lärare i Vilhelmina. Sedan dess har jag på olika sätt jobbat med svenska som andraspråk inom ramen för vuxenutbildningen. För två år sedan flyttade jag tillsammans med min familj till Göteborg och i augusti i år började jag som språkhandledare på ASK.

2. Hur kommer det sig att du sökte dig till Enheten för akademiskt språk?

I lärarens yrkesroll ingår att balansera mellan två ibland motstridiga uppgifter. Å ena sidan är du den som både hejar på - som stöttar, inspirerar och uppmuntrar. Å andra sidan ska du agera bedömare, betygsättare och därmed då och då också underkännare. Det lockade mig att som språkhandledare få ägna mig åt en av rollerna samt att få tid att sitta ner och föra individuella samtal kring text med studenter. Jag tyckte också att det lät spännande att verksamheten är under uppbyggnad vilket jag tolkade som något som skapar möjligheter för kreativitet.

3. Vad tycker du verkar mest intressant av de olika områden som ASK arbetar med?

Den individuella handledningen och språkstimulerande workshops. Jag tycker också att diskussionen (som förs på hela GU) gällande breddat deltagande och vad det innebär för universitetet är intressant.

4. Var kan studenter och personal förvänta sig att träffa dig, och vad har du för andra uppgifter förutom att språkhandleda?

Jag kommer främst att hålla till på Pedagogen (där jag har språkhandledning mot Utbildningsvetenskapliga och Samhällsvetenskapliga fakulteten) och på Biomedicinska biblioteket (där jag handleder mot Sahlgrenska Akademin och Naturvetenskapliga fakulteten). Förutom att arbeta med språkhandledning via bokade tider och drop-in kommer jag ibland ge information om ASKs verksamhet eller föreläsa om studieteknik och akademiskt skrivande på olika program inom GU.

5. Vad har du för råd att ge en student som precis har börjat sin första termin på universitetet och som känner sig osäker på vad akademiskt skrivande innebär?

Grips inte av panik! Det akademiska språket är något du successivt växer in i – genom att läsa akademisk text och genom att i stigande svårighetsgrad producera egen text. Det är en ny värld, det ställs nya krav när det gäller självdisciplin och ansvar för de egna studierna och det kryllar av nya begrepp, men de kunskaper du utvecklar här bygger på dina "gamla" kunskaper dvs. de kunskaper du har med dig till universitetet.

Tack Jennifer!

Här finns ASKs fakultetsspecifika aktiviteter på GUL.

Sidansvarig: Sarah Eldursi|Sidan uppdaterades: 2018-03-29