Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Kurser med inriktning mot akademiskt språk

ASK-enheten tillhandahåller kurser på flera teman med anknytning till akademiskt språk.

Kurser

Swedish Language and Culture, svenska för internationella medarbetare och doktorander

Swedish Language and Culture erbjuds all internationell personal inklusive gästforskare och internationella doktorander.

Kursen ges på fyra nivåer och varje nivå omfattar 20 timmar.

 • Nivå 1
  Inga förkunskaper i svenska krävs.
   
 • Nivå 2
  För dig som kan använda korta fraser, förstå det viktigaste i korta meddelanden, skriva korta anteckningar, är godkänd på kursen Svenska 1 eller har motsvarande kunskaper.
   
 • Nivå 3
  För dig som kan uppfatta det viktigaste i korta, tydliga och enkla budskap, läsa mycket korta och enkla texter, delta i samtal, skriva korta, enkla meddelanden, är godkänd i kursen Svenska 2 eller har motsvarande kunskaper.
   
 • Nivå 4
  För dig som kan förstå huvudinnehållet i tydligt tal, förstå texter som består av vanligt förekommande vardagligt eller arbetsrelaterat språk, kan gå in i ett samtal oförberedd om ämnen som är bekanta, skriva enkel, sammanhängande text om ämnen som är välkända, är godkänd i kursen Svenska 3 eller har motsvarande kunskaper.


För personal lokaliserad till Kristineberg, Mariestad, Steneby och Tjärnö erbjuds kursen på distans.

Administrativa texter

Kursen vänder sig till anställda inom Göteborgs universitet som skriver underlagstexter, besluts- och informationstexter samt informationstexter. Exempel på underlagstexter är rapporter, beslutsunderlag och remissvar. Några typer av besluts- och informationstexter är förvaltningsbeslut, brev och meddelanden, medan platsannonser, instruktioner och informationsblad är exempel på informationstexter.

Effektiv e-post: vad, hur, varför?

Kursen vänder sig till anställda inom Göteborgs universitet som gläds och förargas över de e-brev som de möter i sitt arbete.

Kursen ska dels öka deltagarnas kunskaper om de speciella krav som kommunikation med e-post ställer, dels öka deltagarnas förmåga att hantera kraven på ett framgångsrikt sätt. Det är alltså e-post och e-brev som ett verktyg för så effektiv kommunikation som möjligt som står i fokus, inte olika sorters programvara och tekniska aspekter.

Professional English for University Administrators

Vi erbjuder två kurser och syftet med kurserna är att ge den administrativa personalen möjlighet att öva och utveckla professionell engelska för arbetsrelaterade ändamål.

Professional English for University Administrators I
Topics will be practical, focusing on describing different roles and responsibilities in a university, general administrative and academic vocabulary, differences between formal and less formal English and emailing in English (with a practical session in a computer lab).


Professional English for University Administrators II
Topics will be practical, focusing on describing different roles and responsibilities in a university, including variation between British and American titles in an academic environment; vocabulary to describe HR and financial processes; email conventions in English (with a practical session in a computer lab).

Texter på webben: skriva, redigera och bedöma

Kursen vänder sig både till anställda inom Göteborgs universitet som skriver och redigerar texter på webben och till GU-anställda som arbetar med olika webbplatser inom Göteborgs universitets webbplats.

Powerpoint som verktyg för presentationer: vad, hur, varför?

Kursen vänder sig till anställda inom Göteborgs universitet som i sitt arbete gör egna presentationer med hjälp av Powerpoint eller andra bildspelsprogram

 

Sidansvarig: Åsa Jonsén|Sidan uppdaterades: 2017-08-10
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?