5 frågor till den nya föreståndaren för Enheten för akademiskt språk

Nyhet: 2017-03-06

Ann-Marie Eriksson är ny föreståndare för Enheten för akademiskt språk (ASK) efter Rhonwen Bowen som har gått i pension. Ann-Marie tillträdde den 1 februari 2017, men har arbetat som tillförordnad föreståndare sedan 1 augusti 2015. Här svarar hon på frågor om sin bakgrund och sina ambitioner.

Vem är du och vad brinner du för?
– Jag har arbetat inom områden som har med skrivprocesser och utbildning att göra under lång tid och inom flera olika skolformer. Vare sig detta har handlat om att arbeta tillsammans med lärare som vill utforma så kloka pedagogiska upplägg som möjligt eller om att möta studenter och lotsa dem vidare i pågående skrivarbete, så upplever jag att man nästan alltid hamnar i fascinerande samtal där själva människan står i centrum. Jag tror på vikten av personligt engagemang, kunskap, bildning och empati.

Jag är född och uppvuxen i Sjuhäradsbygden men numera Bohuslänning. Efter avslutad ämneslärarutbildning vid Linköpings universitet arbetade jag några år vid Östrabogymnasiet där jag bland annat hade uppdrag som ämnesansvarig i svenska. Det var alltså i Uddevalla jag för första gången satte fötterna i den bohuslänska myllan. I slutet av 90-talet flyttade jag till Chalmers för att fokusera på fackspråk och kommunikation inom ingenjörsutbildning. Detta var en betydelsefull tid som också gjorde mig nyfiken på akademin. När jag fick möjlighet tvekade jag inte att studera vidare inom forskarskolan CUL och 2014 disputerade jag inom ämnet Pedagogiskt arbete. Jag rekryterades till ASK 2015.

Varför sökte du den här tjänsten – och varför tror du att du fick den?
– För att verksamheter som ASK är enormt viktiga! Min kompetens, där bred erfarenhet inom pedagogik, teknisk kommunikation, och akademiskt skrivande kombineras med forskning inom områden som är relevanta för ASKs kärnverksamhet.

Hur vill du utveckla ASK?
– ASK är under etablering vilket ställer höga krav på alla som ingår i verksamhet. Vi har till att börja med samlat de resurser vad gäller skriv- och språkutveckling för studenter som utvecklats under lång tid här på GU. I nästa steg handlar det om att skapa långsiktiga strategier för hur resurserna kan utformas så att de blir betydelsefulla för hela universitetet och genom detta också kommer hela universitetet till godo. En viktig komponent är därför att utveckla ASKs roll som pedagogisk resurs. Det skulle t.ex. kunna handla om lärares kompetensutveckling och samverkansprojekt med utbildningar. Utifrån att skriv- och språkutveckling har med kunskapsprocesser att göra har ASK viktiga funktioner att fylla i det universitetsgemensamma arbetet med ökad internationalisering och inkluderande studier. Som en av flera viktiga aktörer inom GU behöver enheten utvecklas i relation till både sin interna och externa omgivning. Internationellt sett har verksamheter av liknande slag varit etablerade sedan länge och det finns omfattande, vetenskaplig kunskap att luta sig mot.

Varför ska GU:s lärare bry sig om vad ASK gör?
– För att ASK erbjuder möjlighet att stärka utbildning för studenter! Många lärare hör av sig utifrån att de upplever att deras studenter saknar tillräcklig tillgång till språk. När vi sen tillsammans börjar arbeta med vad detta kan handla om utifrån vetenskap om akademiskt skrivande, handledning, skrivutveckling, svenska språket, svenska som andraspråk eller engelska kan vi hjälpa lärare att konkretisera vad ”språk” handlar om för studenter och hur man som lärare kan organisera skrivuppgifter på meningsfulla sätt.

Du har redan arbetat på ASK i 1,5 år. Vad är du mest stolt över i ditt arbete hittills?
– Jag känner stolthet och glädje över många saker! Det är fantastiskt att få vara med och etablera en verksamhet som kan få så stor betydelse som en enhet för akademiskt språk.

Sidansvarig: Åsa Jonsén|Sidan uppdaterades: 2016-12-05